Załącznik 1 Pozyskiwanie informacji ze źródeł handlowych.
źródło | Podstawowe rodzaje informacji |
Informacje zbierane przez pracowników handlowych firmy |
|
Informacje zbierane przez niezależnych współpracowników firmy |
|
Informacje przekazywane przez supermarkety i sieci handlowe |
|
Informacje wynikające z udziałów w targach |
|
Informacje wynikające z pracy Key Accounterów, negocjacji handlowych spotkań, itp. |
|
Informacje pochodzące z wywiadu marketingowego |
|
Źródło: Strona internetowa www.marketing.prv.pl.
Załącznik 2 Charakterystyka instrumentów aktywizacji sprzedaży.
Cecha | Sprzedaż
osobista | Promocja | Reklama | Public
relations | Sponsoring |
Cel
Oddziaływania | konsumenci
indywidualni | grupy (nie zawsze duże) | duże grupy | duże grupy | duże grupy |
Informacja | zindywidualizowana | jednolita | jednolita | jednolita | jednolita |
Koszt ( na
jednego odbiorcę) | wysoki | średni | niski | średni | niski |
Sponsor | zidentyfikowany | zidentyfikowany | zidentyfikowany | nie zidentyfikowany | zidentyfikowany |
Elastyczność | znaczna | średnia | średnia | niewielka | niewielka |
Sprzężenie
Zwrotne | dokładne
I szybkie | mniej dokładne, lecz szybsze niż przy sprzedaży osobistej | mało dokładne i niezbyt szybkie | mało dokładne i niezbyt szybkie | mało dokładne i niezbyt szybkie |
Zakres
Kontroli | wysoki | wysoki | wysoki | niski | niski |
Źródło: Opracowanie własne.
Copyright © 2008-2010 EPrace oraz autorzy prac.